Mari Singgah

Sunday, 17 March 2013

5 Makanan Mencegah Penyakit Lelaki

Tomato atau Sos Tomato
Lelaki yang banyak memakan tomato atau sos tomato berkemungkinan dapat memberi perlindungan daripada kanser prostat. Kanser prostat adalah pembunuh senyap kedua selepas penyakit jantung yang banyak meragut nyawa lelaki. Ia terletak di atas bahagian pundi kencing. Hasil kajian daripada 47,000 orang lelaki yang memakan tomato sebanyak 2 hingga 4 kali seminggu mempunyai risiko kanser prostat 35% lebih rendah berbanding lelaki tidak memakannya.


Tiram
Tiram mampu untuk membekalkan zink yang secukupnya untuk  sehari kerana zink itu sendiri merupakan mineral penting untuk penghasilan sperma bagi lelaki. Tetapi golongan lelaki dinasihatkan untuk tidak mengambilnya secara berlebihan kerana bimbang akan mendatangkan risiko. Dalam satu kajian, 22 lelaki dengan kadar testosteron rendah dan jumlah sperma yang sedikit diberi zink setiap hari dalam masa 45 hingga 50 hari dan hasil daripada kajian tersebut menunjukan kadar testosteron dan jumlah sperma mereka meningkat.

Brokoli
Hasil daripada kajian di Harvard mendapati bahawa sayur-sayuran seperti brokoli, dapat memberi perlindungan terhadap kanser pundi kencing. Ia lebih berkesan sebanyak dua hingga tiga kali ganda kepada lelaki berbanding wanita. Para saintis menganalisis diet hampir 50,000 orang lelaki,  dan mendapati bahawa mereka yang makan lima hidangan atau lebih brokoli pada setiap minggu berkemungkinan dapat menggelakan kanser pundi kencing selama 10 tahun berbanding yang tidak memakannya. Brokoli dan kubis dipilih sebagai makanan  yang paling protective.

Mentega Kacang
Seperti yang kita tahu, penyakit jantung adalah pembunuh utama bagi lelaki dan wanita, tetapi lelaki menjadi korban  pada usia yang lebih awal. Kandungan lemak pada kacang adalah tinggi sedikit tetapi ia baik untuk anda.

Tembikai
Didapati lelaki dalam lingkungan usia sehingga 55 tahun,lebih banyak menderita penyakit darah tinggi berbanding wanita. Kajian menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan potassium boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan strok. Tembikai kaya dengan sumber mineral ini. Jumlah potassium dalam suatu hirisan besar tembikai adalah bersamaan dengan sebiji pisang atau secawan jus oren. Jadi seimbangkan pengambilan makanan anda supaya tidak mempunyai risiko kepada penyakit kronik di kemudian hari.

Credit : Blog Ammar











No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...