Marjerin pada asalnya bahan yang
dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan
kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian
itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang
mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan
mereka.
Ianya adalah sebatian bahan
berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan
menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan
liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.
TAHUKAH
ANDA … perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya? anda
tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit
tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin.
Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita
sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan
Harvard yang terbaru.
Memakan mentega meningkatkan
penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah
nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding
marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud
selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.
Dan sekarang kita bercakap
tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan
risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan
kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL
(kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali
ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons
pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.
Dan ini ialah fakta yang paling
membimbangkan ? INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!
Marjerin
hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup
membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap
barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah,
mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji
ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan
tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan
dapati dua perkara berikut:
Tiada
lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya
memberitahu sesuatu kepada anda) *ianya tidak akan membusuk atau bertukar
baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh
atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa?
Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan
menyapu ia ke atas roti anda?
No comments:
Post a Comment